Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-04@20:12:59 GMT

خنیاگر تاریخ کهن

تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۴۵۵۳۶

خنیاگر تاریخ کهن

عاشیق یوسف اوحانس از هنرمندان پیشکسوت موسیقی نواحی منطقه آذربایجان غربی شامگاه شنبه ۲۱ اردیبهشت ماه در سن ۹۲ سالگی درگذشت. او از جمله هنرمندان بزرگ موسیقی عاشیقی بود که موفق به دریافت جایزه اخلاق و نیایش در حفظ و اشاعه آواهای آیینی شد. نداسیجانی خبرنگار

عاشیق‌ها خنیاگرانی با آوا و نواهایی هستند که با الهام از طبیعت از باورها و قهرمانی‌ها سخن می‌گویند و عاشیق یوسف اوحانس یکی از همان خنیاگران است هنرمندانی که بی‌تردید عاشیقی برازنده نام و هویتشان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زندگانی آنها مانند هنرشان خالص و بدون هیچ ادعا و گلایه‌ای است. آنان که روایتگر داستان‌هایی هستند که شاید امروز کمتر به گوش ما رسیده باشد؛ هنری که قدمت آن به هزاران سال پیش برمی‌گردد.

معتبرترین منبع موسیقی ایرانیان آشوری علی مغازه‌ای پژوهشگر موسیقی اقوام درباره عاشیق یوسف اوحانس به «ایران» می‌گوید: عاشیق یوسف اوحانس که نامش به غلط با «ه» هاشمی هم نوشته می‌شد، متولد 1306 و از نوازنده‌ها و خواننده‌های شناخته شده ارومیه و از تبار آشوری بود. این هنرمند از اعقاب یا نوادگان خنیاگران و گوسان‌های کهن محدوده شمال غرب ایران بود و هنر و فرهنگ عاشیقی میراثی بود که از پدران برایش به یادگار مانده بود و در واقع معتبرترین منبع روایت‌های موسیقایی ایرانیان آشوری بود. اوحانس به زبان‌های ترکی آذربایجان غربی و آشوری روایت‌های بسیار دلنشینی را در گنجینه حافظه‌اش داشت. در واقع عاشیق اوحانس با دو زبان و در دو حوزه و موسیقایی ترکی و آشوری و با همراهی ساز قوپوز که در نسل عاشیق‌های محدود به آذربایجان غربی و تا حدودی شمال آذربایجان شرقی متداول بود اجرای برنامه داشت. گونه اجرای اوحانس و عاشیق‌های این دو محدوده به شکلی‌ست که معمولاً عاشیق‌ها‌ سازی به جز قوپوز به همراه نداشتند در حالی که عاشیق‌های آذربایجان شرقی و اردبیل با سازهایی چون بالابان و دایره یا همان قاوال به صورتی که خواننده ساز قوپوز هم می‌نوازد رپرتوار موسیقی خود را اجرا می‌کنند. اما عاشیق‌های منطقه آذربایجان غربی بیشتر به تک نوازی و تک خوانی ‌می‌پردازند. البته عاشیق‌هایی هم هستند که ساز‌های دیگری به همراه دارند مانند محدوده ایل قره پاپاق‌ها که با ساز بالابان و ساز قوپوز اجرا می‌کنند. مدیر هنری جشنواره موسیقی نواحی «آینه‌دار» در ادامه افزود: متأسفانه امروز باید باور داشته باشیم دیگر عاشیقی از نسل عاشیق‌های آشوری در این محدوده نداریم؛ عاشیق‌هایی که حافظ روایت‌های کهن ترکی و آشوری بودند و توانایی بسیار بالایی در اجرای برنامه داشتند. عاشیق یوسف اوحانس هم از جمله همین عاشیق‌ها است و او آخرین بازمانده هنرمندان آشوری ایران بود که با سن بیش از 90 سال تا همین دو سال گذشته و درچهارمین جشنواره موسیقی آینه‌دار(سال 96) روی صحنه رفت و با همان توانایی بالای خود خواند و اجرا کرد. ناگفته نماند عاشیق یوسف حافظه بسیارخوبی هم داشت و خوشبختانه روایت‌ها و اجراهای خوبی از ایشان در دسترس است. مغازه‌ای بیان کرد: عاشیق یوسف اوحانس درمحدوده آذربایجان غربی جزو سرآمدان موسیقی عاشیقی بود و تمام هنرمندان منطقه ایشان را می‌شناختند و از منابع و رفرنس‌های تحقیقات بزرگان پژوهش موسیقی عاشیقی بود.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۴۵۵۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدئو) روایت زنده‌یاد ناصر چشم‌آذر از ساخت موسیقی متن فیلم «ای ایران»

ناصر چشم‌آذر در نیمه اردیبهشت سال ۱۳۹۷ به‌شکلی ناگهانی چشم از جهان فروبست؛ او یکی از پایه‌های استوار موسیقی پاپ و همینطور موسیقی فیلم در ایران بود و توانست با هوش و ذوق سرشارش آثار ماندگار زیادی از خود بر جای بگذارد. او عاشق ایران بود و این تعهد و تعلق به خاک کشورش را هم در زندگی و هم در آثارش به عینه رواج می‌داد و از ارائه تصویری مصفا و پاک از ایران لکنت نداشت.   در این مصاحبه که ما بخشی از آن را برای شما انتخاب کرده‌ایم، ناصر چشم‌آذر با بیان خاطرات جالبی از حضورش در پروسه ساخت موسیقی‌متن فیلم سینمایی «ای ایران»، تصویر واضحی از علاقه و عشق خود به میهن را برای ما بازگو می‌کند که در کمتر هنرمندی در این روزگار حتی رد کم‌رنگی از آن وجود دارد!   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • (ویدئو) روایت زنده‌یاد ناصر چشم‌آذر از ساخت موسیقی متن فیلم «ای ایران»
  • پیکر عیسی بخشی آخرین خنیاگر خراسان در خاک آرام گرفت
  • از وطنم ایران تا شب‌نورد؛ با تارِ لطفی + فیلم
  • نیاز مرغ روزانه کشور کمتر از ۷ هزار تن است
  • پروژه «مرغ لاین» در میامی افتتاح می‌شود
  • خواننده اصلی یکی از عاشقانه‌ترین ترانه‌های ایران پیدا شد + فیلم
  • تیم رباتیک فرزانگان ۴ تبریز به جام جهانی هلند راه یافت 
  • بیانیه آشوریان ارومیه در محکومیت هتک حرمت به ساحت مقدس قرآن کریم
  • تجمع اعتراضی متقاضیان نهضت ملی مسکن مقابل استانداری
  • اعتراض مردم به روند کند ساخت طرح ۸۱۰۰ واحدی